Stenløse Hørecenter
  • Forside   >  
  • AfriCanHear: Hjælp ghanesere med at høre optimalt!

AfriCanHear: Hjælp ghanesere med at høre optimalt!

Hvis du har en hørenedsættelse i Danmark, så kan du gennem det offentlige system få et gratis høreapparat, og dermed komme til at høre optimalt. Hvis du ønsker at gå via det private system, så vil du få et tilskud fra det offentlige system på dkk 6.388,-, så du er på denne måde sikret, at du kan komme til at høre optimalt uanset om du anvender det offentlige eller private system i Danmark. Sådan er det ikke i mange dele af Afrika! Derfor har den uafhængige danske organisation HørNu lanceret kampagnen AfriCanHear, som har til formål at samle aflagte høreapparater ind.

Afri Can Hear

I den lille landsby, Louga, i det nordlige Senegal sidder en skolepige og smiler. Årsagen er et brugt høreapparat fra Danmark, som har givet hende en optimal hørelse, så hun i dag kan følge med.

Mette Berthelsen er en dansk audiologiassistent, som fik øjnene op for den store forskel mellem den danske og afrikanske behandling af hørenedsættelser, da hun i 2012 var i Senegal. Hun havde fra forskellige steder samlet ca 250 høreapparater, som hun tog med sig for at udlevere dem gratis til personer med hørenedsættelse. "Men der er behov for mange flere apparater. Det gør et kæmpe indtryk, når man oplever børn og voksne, der for første gang kan høre igen, og dermed få et optimalt liv." Den 10 årige pige vendte i øvrigt tilbage til Mette Berthelsen året efter hun havde fået sit høreapparat sammen med sin far og rektoren for den skole hun gik på. Stolt fortalte hun, at hun nu var én af de bedste i sin klasse. Nu kunne hun høre meget bedre, hvad der blev sagt i klassen. "Og så er det altså svært ikke at blive rørt", fortæller Mette Berthelsen.

Oprindeligt havde Mette Berthelsen blot håbet, at hun kunne hjælpe nogle stykker i landsbyen med at høre bedre. "Men rygtet om, at jeg var kommet for at hjælpe havde hurtigt spredt sig, og børn og voksne kom langvejs fra," siger Mette. Hun fortæller om en ung fyr, der var døv på det ene øre, og hørte rigtig dårligt på det andet. Han boede i en landsby langt fra Louga, og havde via venner fået kendskab til, at Mette udleverede høreapparaterne. Han startede derfor sin knallert og kørte gennem ørkenen til Louga. På vejen gik hans knallert i stykker, og han måtte derfor gå resten af vejen. Da han efter 24 timer endelig nåede frem til Louga, havde Mette ikke flere høreapparater tilbage. "Jeg var simpelthen så ked af det, men kunne jo ikke gøre noget," mindes Mette. "Jeg lovede ham dog, at jeg ville vende tilbage med flere høreapparater, så han også kunne få et." Mette har rigtig mange historier, der ligner denne, og dette vidner om et enormt behov for hjælp.

I dag bor Mette i Ghana. Hun har en velgørende klinik, hvor hun gratis hjælper ghaneserne med at høre optimalt. Klinikken kører på deltid, og derudover har Mette et almindeligt job ved siden af, som hun kan leve af. "Jeg er både glad, og så gør jeg andre glade, så det er ikke et helt dum liv," smiler Mette Berthelsen.

Stenløse Hørecenter hjælper Ghaneserne til at høre bedre.

"Når vi så samtidig har forskning, som viser, at en ubehandlet hørenedsættelse kan have alvorlige følgevirkninger i form af eksempelvis demens, depression, faldskader og hjerte-kar sygdomme, så er vi ikke i tvivl om, at vi bør støtte op om AfriCanHear," udtaler Rasmus Larsen fra Stenløse Hørecenter, og fortsætter,  "vi ved nemlig fra vores hverdag med vores kunder, at en optimal hørelse hænger nøje sammen med en højere livskvalitet. Og det har vi vel alle ret til."

Fra organisationen HørNu er sekretariatschef, Mikkel Schramm, rigtig glade for at Stenløse Hørecenter har valgt at støtte AfriCanHear. "Ghanas befolkning blev i 2005 anslået til at være 22,5 millioner mennesker. Vi ved ikke, hvor mange ghanesere, der har en hørenedsættelse, men vi ved fra danske undersøgelser, at omkring 10% af den danske befolkning har en hørenedsættelse. Vi ved også, at meget få ghanesere har fået behandlet deres hørenedsættelse og dermed må vi konstatere, at omkring 2 millioner ghanesere har behov for et høreapparat. Så behovet er enormt. Det er dejligt og sympatisk, at Stenløse Hørecenter har valgt at bruge ressourcer på at støtte vores kampagne," siger Mikkel Schramm.

Hvad kan du gøre?

I Danmark er vi berettiget til et tilskud fra det offentlige hvert 4. år. Nogle statistikker indikerer, at vi skifter vores høreapparat senest hver 5. år. Der må således ligge rigtig mange ældre høreapparater i skufferne rundt omkring i de danske hjem og dem vil vi i Stenløse Hørecenter rigtig gerne have, så vi kan sende dem til Ghana. Tjek derfor dine skuffer, og se, om du skulle have et høreapparat liggende. Vi tager imod alt, som vi samler sammen, og sender i en forhåbentlig meget stor pakke til Ghana. Og her vil de gøre en hel del mere gavn end i din skuffe.

HørNu anbefaler, at du udskifter dit høreapparat med et nyt, hvis det er mere end 4 år gammelt. "Du har ret til et nyt tilskud til dette, og har vi valgt at give kr. 1.000 i rabat  frem til 1. juni 2016, når du anskaffer dig et sæt nyt høreapparat og donerer de gamle til AfriCanHear projektet," fortæller Rasmus Larsen fra Stenløse Hørecenter.